Vandtræning

Newfoundland i vand
Newfoundland er en alsidig arbejdshund, der historisk set er blevet brugt til at udføre tungt arbejde på land og i vand. Den har trukket vogne med tungt læs og hjulpet fiskerne med at hive fiskenet på af vandet. Dog er racen bedst kendt for sin svømme- og redningsevne. I århundreder har newfen været kendt for at redde mennesker fra druknedøden.
 
Vore store, stærke hunde er de fødte livreddere i vand, og både newfer og ejere har stor glæde af vandarbejde. I Newfoundlandklubben har der gennem årene været arbejdet en del med livredningsarbejde i vand, men det var først i 2004, der for alvor blev sat skub i det.
 
Et vandtræningskursus med tre erfarne ”vandarbejdere” fra Sverige tiltrak mange deltagere, og de første SoR-prøver blev taget på dansk grund.En SoR-prøve er en test, som skal vise, om hunden er egnet til vandarbejde og er en slags adgangsbillet til de egentlige vandprøver. Testen viser svømmeevne og adfærd i vandet, og det vigtigste er, at hunden kan svømme, og at den er tryg ved det. Er den ikke tryg, kan den ikke lære noget i vandet. Når hunden er helt tryg ved at svømme, bruger den alle fire ben og har en god balance i vandet. Hos en god svømmer ligger kroppen helt parallelt med vandoverfladen.
 
En SoR-prøve er obligatorisk, hvis man vil deltage i vandprøver.

Svømme- og Redningsprøven:

-         Svømme 50 meter med eller uden fører
-         Almindelig apportering. Apporten skal helt op på land.
-         Bjærge fører
 
Startklasse:
-         Almindelig apportering.
-         Søgeapportering. På kommando skal hunden apportere en genstand i vandet.
-         Bjærge figurant 15 meter ude i vandet.
-         Bugsering af båd 15 meter ude i vandet. Hunden skal svømme ud til båden, tage fat i det tre meter lange reb og bugsere båden ind til land.
-         Svømme med fører: fri ved fod skal hund og fører svømme ti meter ud i vandet. Hunden skal bjærge sin fører ind til land.
 
Herefter følger Åben klasse og Eliteklasse, hvor der er flere og mere avancerede øvelser. Bl.a. skal hunden apportere under vand, udføre dirigeret apportering, svømme ud med redningskrans til figurant samt springe ud fra båd og badebro.

OBS
Reglerne for vandarbejdet kan læses under særskilt menupunkt
 
Arbejdet med vand foregår i øjeblikket primært i Region Jylland Syd og Midt, Region Fyn, Region Sjælland Midt samt Lolland-Falster.
 
Læs om aktiviteterne inden for vandtræningen her


Læs mere på www.newfclub-vand.dk
Ultimate Web